Alternatieve school bezoeken

Geschreven op 3 maart 2023

Afgelopen week gingen we op bezoek bij een onderwijsproject hier in de natuur, “Project Garden” genoemd.

De ligging is echt prachtig, in een schitterende vallei midden in de natuur in Zuidwest Portugal.

Wij gingen hier naartoe om aan te voelen of onze kinderen dit leuk zouden vinden, en of het bij ons zou passen. Hoewel wij helemaal vertrouwen op het unschool-pad wat wij bewandelen, willen we onze kinderen wel alle vrijheid bieden om met andere kinderen samen te komen. Onafhankelijk van ons te zijn wanneer zij daar behoefte aan hebben.  

We reden vanuit een klein plaatsje hier in de buurt een onverharde weg op, een vallei in. De auto parkeerden we onderaan een heuvel en gingen te voet de heuvel op. Onderweg zagen we bijenkasten en schitterende natuur. Vanaf die heuvel zie je de plek al liggen. Met een zelf aangelegde trap kun je de vallei naar beneden en kwamen we bij 2 tenten die gebruikt worden als leer-gedeelte of bij slecht weer. Verder is er rondom hard gewerkt aan een moestuin, boomhutten, composthoop en een toiletgebouw. Echt supermooi gedaan. 

De groep is voornamelijk Duits, een aantal Nederlandse kindjes en een aantal Brits. Één Britse begeleider en de rest Duits. Er wordt een mengelmoes van Duits en Engels gesproken. De kinderen speelden in de bossen, met de modderkeuken en er hing een slackline waar druk op geoefend werd. Er wordt hier gekozen voor zelf gestuurd onderwijs, de kinderen kunnen gedurende de dag verschillende activiteiten kiezen. Of gewoon lekker de hele dag spelen.

Als je het tafereel van een afstandje aanschouwt is het een waar kinder-natuur-paradijs.

Niet helemaal een match.

De ligging van het project biedt veel mogelijkheden om te creëren wat je wilt, maar voor ons is het ook een reden om te concluderen dat het niet voor ons zou zijn. 

Het ligt midden in een eucalyptus bos. Er wordt gezegd dat bij een brand eucalyptusbomen een soort “bommen” zijn omdat ze vol met etherische oliën zitten. De reden waarom bosbranden hier zo gevaarlijk zijn. De onmogelijkheid om er met een auto te komen of een helikopter te landen, maakt het voor ons een no-go.

Dit is voor iedereen persoonlijk natuurlijk, er zijn ook genoeg ouders die hun kinderen er met het volste vertrouwen naartoe brengen. Ik omschrijf alleen hoe het voor ons voelde 😉.

Onze dochter is ook vrij stellig; zij wil gewoon bij ons blijven. En hoewel op sommige dagen al mijn overtuigingen hier allerlei meningen over hebben; ik vertrouw 100% op dat zij aan kan geven wanneer zij er wel klaar voor is. 

En dat we dan iets gaan vinden, wat een perfecte match gaat zijn. 😊

Geplaatst onder  Onderwijs 

Blijf op de hoogte!

We sturen je updates elke keer wanneer we een nieuwe blog hebben gepubliceerd!

Je kan je altijd uitschrijven met één druk op de knop. Lees onze privacyverklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This