Een inspirerend unschooling verhaal

Geschreven op 26 april 2023

Het verhaal van Carol en Pablito

Onlangs heb ik een oproep geplaatst in een FB groep voor unschoolers of er misschien mensen waren die het leuk vonden om hun verhaal te delen. Carol is één van de mensen die hier enthousiast op reageerde. Daar waren wij heel blij om, omdat ik het idee heb dat unschoolers soms wel een beetje schuw lijken te zijn. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de oordelen van de samenleving, maar wellicht ook wel op het juridische aspect (schoolplicht). De komende tijd zal ik meer interviews gaan delen, omdat ik denk dat het juist enorm waardevol kan zijn voor anderen die wellicht geïnteresseerd zijn in alternatieve methodes van leren, maar zich toch onzeker voelen.

Carol woont met haar zoon Pablito, die inmiddels 17 jaar is, in Amsterdam. 

Toen Pablito 4 jaar was was Carol van plan met haar gezin te gaan reizen. Zij ging op onderzoek uit naar hoe ze het leren onderweg zou gaan vormgeven. Ze kwam via het internet terecht bij radical unschooling, bij een lezing van Sandra Dodd (schrijfster van “Big Book of Unschooling”). Het sprak haar enorm aan en sloot goed bij haar manier van leven. 

Bij dit besluit stuitte ze ook wel op weerstand bijvoorbeeld vanuit haar omgeving. Zorgen over of Pablito niet “achterliep”. Carol had een enorm vertrouwen in haar zoon en zijn ontwikkeling. Hij had bijvoorbeeld al heel vroeg een interesse in (grote) getallen. 

Door de vrijheid was er geen behoefte aan in opstand komen

In haar omgeving zag ze dat de kinderen die juist naar school gingen, dat zij op een bepaalde leeftijd bepaalde “foute” keuzes gingen maken, terwijl Pablito daar helemaal niet mee bezig was. Volgens Carol heeft dit te maken met dat hij in zijn leven eigenlijk altijd een bepaalde vrijheid heeft ervaren. 

Ze heeft altijd actief contact gezocht met een thuisonderwijs community, waarin iedereen heel betrokken is met elkaar en ook ontmoetingen plaats vinden. Bij deze mensen voelden ze zich thuis, er waren geen oordelen. Pablito gaat nog steeds om met kinderen uit deze groep.

Inmiddels is Pablito een actieve jongeman. Hij werkt parttime voor de Gemeente Amsterdam als sportinstructeur, doet vrijwilligers werk bij een natuurspeeltuin, is fanatiek en serieus hardloper (lange afstanden) en een behoorlijk goede Speedcuber. 

Luister voor het complete én inspirerende verhaal van Carol en Pablito naar het interview via Spotify

Geplaatst onder  Onderwijs 

Blijf op de hoogte!

We sturen je updates elke keer wanneer we een nieuwe blog hebben gepubliceerd!

Je kan je altijd uitschrijven met één druk op de knop. Lees onze privacyverklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This