Kinderen kunnen zichzelf onderwijzen.

Geschreven op 2 februari 2023

Kinderen zijn biologisch in staat om zichzelf te onderwijzen.

Klinkt heel logisch als je het zo zegt. Wordt ook wel self-directed learning genoemd. Maar we doen het al tientallen jaren niet meer. Misschien wel langer. In ieder geval niet in de westerse maatschappij.

Bij mij was het niet anders. Vanaf mijn 5e zat ik, net als vele andere kinderen, op de basisschool op een stoel te zitten luisteren naar wat de juf mij vertelde wat ik moest doen. Stil zijn, doen wat je gezegd wordt en praten/spelen wanneer het mag. Het daadwerkelijk kind kunnen zijn (autonomie, creativiteit etc.) wordt hier al aangetast door allerlei regels en beperkingen. Een trauma kun je wel zeggen.

Rond begin basisschooltijd zijn ook mijn ouders gaan scheiden. Mijn vader ging ergens anders wonen, terwijl mijn zusje en ik bij mijn moeder bleven.

Ik kreeg van huis uit hetzelfde mee wat ik ook hoorde op school. Opletten als de leraar praat, doen wat je gezegd wordt en goed presteren! Nog een trauma erbij…

Maar ik wilde dit helemaal niet. Ik wilde spelen!

Ik kreeg er last van. Mijn zelfvertrouwen zakte naar beneden, ik werd angstig om wat anderen van mij vonden en of ik het wel goed deed, mijn creativiteit was ver te zoeken en ga zo maar door. Voor zover ik weet zat ik nog niet in een depressie. Terwijl dit wel heel veel voorkomt bij kinderen die niet in dit systeem passen.

Vrijspelen.

Van nature wil een kind niet stilzitten en luisteren maar de wereld ontdekken omdat ze nieuwsgierige wezens zijn. Kinderen willen op een speelse manier vaardigheden ontwikkelen. Door te spelen! En het liefst zo veel mogelijk. Waarom pakken we dit gouden moment dan af bij de kinderen?

Daarom zijn wij ook zo voor het unschoolen van onze kinderen. Om ze zo veel en lang mogelijk vrij te laten spelen in een omgeving die we zelf moeten gaan creëren. Met andere gelijkgestemde mensen om ons heen! Waardoor we ze net dat extra stuk tijd en vrijheid als kind kunnen meegeven. En wij als ouders ook nog wat werk te verzetten hebben in onze mindset, zodat wij ook weer ons kind gevoel naar boven kunnen halen.

Geplaatst onder  Onderwijs 

Blijf op de hoogte!

We sturen je updates elke keer wanneer we een nieuwe blog hebben gepubliceerd!

Je kan je altijd uitschrijven met één druk op de knop. Lees onze privacyverklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This