Het eerste “school” avontuur

Geschreven op 3 februari 2022

Het woord ‘unschooling’ vermijden.

Zoals de meeste van onze volgers weten kiezen wij bewust voor unschooling voor onze kinderen.

Ik betrapte mij er op, voor vertrek naar Portugal, dat ik nog wel eens als uitleg gebruikte  dat onze kinderen in Portugal naar school zouden gaan. Vaak omdat er naar gevraagd werd door mensen die verder weg van ons stonden en het eigenlijk ook geen uitleg nodig heeft.

Mensen vinden het toch raar. Een kind dat niet naar school gaat. En zo kreeg ik verder geen vragen 😉.

Het leren van een vast curriculum is iets waar ik niet in geloof. Sterker nog, ik ben er trots op dat mijn kind(eren) de ruimte krijgen om hun eigen pad te volgen. Maar het gezamenlijk leren van het leven met andere kindjes zie ik toch wel als een ideaalbeeld. Met de homeschool hub hier bij Mikki’s, zie ik daar een mooie kans voor.

Toen wij aankwamen op Mikki’s wilde Hannah gelijk de volgende ochtend meedoen met het klasje. Terwijl ik had gedacht eerst even een weekje te wennen. Maar ze stond er op en ging vol vertrouwen met haar rugtasje die kant op. Na een halve ochtend hield ze het voor gezien. Ik denk dat ze zich toch nog wat te onwennig voelde en wat minder vertrouwen had dan ze dacht.

Dat is helemaal oké. Het hoeft van ons niet. Nu speelt ze ’s ochtends eigenlijk ook half mee met het klasje in de speeltuin dus ze krijgt alle ruimte om te wennen aan de vele kindjes om haar heen. Ze mag zelf aangeven wanneer ze wil. Of niet. Ondanks dat Hannah nog maar 5 is, heeft ze mij al zoveel dingen laten zien dat ik er volledig op kan vertrouwen dat ze zelf aangeeft wanneer ze klaar is om iets te leren.

Vanochtend nog een mooi voorbeeldje: Tom maakte een puzzel met een gorilla. Hij vroeg wat is dat? Ik pakte dat moment en ging foto’s en filmpjes laten zien van gorilla’s. Van de mama-gorilla’s met een baby op hun rug en de papa die op zijn borst roffelt. Tom wilde dat graag nadoen en vond dat genoeg, Hannah wilde weten waar ze wonen. En wat ze eten. Dus gingen we dat opzoeken. Ze wonen in Afrika en ze wil daar wel heen. Het is ver weg en dan moeten we vliegen. En toen was ze klaar. Als een echte thuis-school moeder had ik hier een ding van kunnen maken door een heel Afrika-project uit te rollen van een week. Maar ik doe dat niet. Ze heeft nu dit geleerd, en als ze meer wil leren dan komen de vragen wel. Ik zou er dan eerder voor zorgen dat we een ticket kunnen boeken naar Afrika om daar te gaan kijken. Dat is de contextrijke omgeving die ik haar wil bieden. En dan niet vanuit de schoolbanken, maar vanuit het leven. The world is our classroom!

Geplaatst onder  Vrij zijn 

Blijf op de hoogte!

We sturen je updates elke keer wanneer we een nieuwe blog hebben gepubliceerd!

Je kan je altijd uitschrijven met één druk op de knop. Lees onze privacyverklaring.

Volgende artikel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This