Wat is intrinsieke motivatie?

Geschreven op 3 juli 2023

En hoe herken je dit?

Ik hoor de laatste tijd vaak de term ‘intrinsieke motivatie’ voorbijkomen. Onder unschooling is het een veelgebruikt begrip, maar ik zie het ook terugkomen op websites van meer reguliere scholen. 

Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Volgens de van Dale:
in·trin·siek (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 wezenlijk, innerlijk:
mo·ti·va·tie (de; v; meervoud: motivaties)
1 beweegreden, drijfveer

Letterlijk komen we dus op een innerlijke drijfveer.

Intrinsieke motivatie verwijst naar de innerlijke drive en verlangen om een activiteit te ondernemen vanwege het plezier, de voldoening en de interesse in de activiteit zelf, in plaats van externe beloningen of druk.

Het is eigenlijk het “innerlijke vuur” dat ons aandrijft en ons helpt om onze doelen te bereiken. Het is de kracht die voortkomt uit onze passies, waarden en persoonlijke voldoening.

Bij intrinsiek leren is de motivatie intern en komt voort uit persoonlijke nieuwsgierigheid, interesse en verlangen om te groeien en te begrijpen. Het gaat om het stimuleren van een natuurlijke nieuwsgierigheid en passie voor een bepaald onderwerp of vaardigheid.

Kinderen hebben deze natuurlijke drang om te leren en te groeien. Maar in een wereld welke steeds meer gericht is op externe beloningen en prestatie, is het moeilijk geworden deze interne motivatie te behouden.

Intrinsieke motivatie | Life is a Choice

Maar hoe zorgen we dat intrinsieke motivatie zoveel mogelijk blijft behouden?

Door kinderen zo veel mogelijk te ondersteunen bij het ontdekken van hun passies en hen aan te moedigen om autonoom te zijn. Dat klinkt natuurlijk prachtig, maar hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Creëer een stimulerende omgeving:

Een omgeving die nieuwsgierigheid en creativiteit stimuleert, kan de intrinsieke motivatie van kinderen vergroten. Zorg voor ruimte waarin ze vrij kunnen verkennen, ontdekken en fouten kunnen maken zonder angst voor negatieve gevolgen. 

Bied ook mogelijkheden voor diverse ervaringen, zoals kunst, muziek, sport en wetenschap, zodat ze verschillende interesses kunnen ontdekken en ontwikkelen. Je weet niet of je iets leuk vindt als je niet weet dat het bestaat.

Moedig autonomie aan:

Het gevoel van autonomie is essentieel voor intrinsieke motivatie. Stimuleer kinderen om keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Geef hen de ruimte om zelfstandig problemen op te lossen en moedig hun creativiteit en nieuwsgierigheid aan. Het hebben van controle over hun eigen leerervaring vergroot betrokkenheid en motivatie. Daarom staat dit ook aan de basis van unschooling. 

Focus op persoonlijke groei:

Help kinderen te begrijpen dat leren en groeien belangrijker zijn dan externe prestaties. Moedig hen aan om uitdagingen aan te gaan en hun vaardigheden en kennis te ontwikkelen, in plaats van zich alleen te richten goedkeuring of beloning. Leer hen dat het proces van leren en verbeteren waardevol is, en dat het oké is om fouten te maken. 

Ontdek passies en interesses:

Help kinderen bij het ontdekken van hun passies en interesses door hen bloot te stellen aan verschillende activiteiten en ervaringen. Moedig hen aan om nieuwe dingen uit te proberen en observeer waar ze enthousiast over worden. Zodra ze iets vinden wat hen echt interesseert, ondersteun en stimuleer hen dan om zich hierin verder te ontwikkelen. 

Wees een rolmodel:

Wij zijn de belangrijkste rolmodellen voor onze kinderen.

Laat je eigen passie en toewijding zien in de dingen die je doet. Laat hen zien dat je waarde hecht aan leren, groeien en jezelf uitdagen. Bespreek je eigen doelen, uitdagingen en successen met hen en moedig hen aan hetzelfde te doen. Laat zien dat je nooit uitgeleerd bent. 

Het draait allemaal om voorleven!

Geplaatst onder  Onderwijs • Vrij zijn 

Blijf op de hoogte!

We sturen je updates elke keer wanneer we een nieuwe blog hebben gepubliceerd!

Je kan je altijd uitschrijven met één druk op de knop. Lees onze privacyverklaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This